بررسی و حل معمای زندانی: دو نفر متهم به شرکت در یک سرقت مسلحانه، در جریان یک درگیری دستگیر شدهاند و هر دو جداگانه مورد بازجویی قرار میگیرند. در طی این بازجویی با هریک از آنها جداگانه به این صورت معامله میشود: اگر دوستت را لو بدهی تو آزاد میشوی ولی او به پنج سال […]
بررسی و حل معمای زندانی:
دو نفر متهم به شرکت در یک سرقت مسلحانه، در جریان یک درگیری دستگیر شدهاند و هر دو جداگانه مورد بازجویی قرار میگیرند. در طی این بازجویی با هریک از آنها جداگانه به این صورت معامله میشود: اگر دوستت را لو بدهی تو آزاد میشوی ولی او به پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
اگر هر دو یکدیگر را لو بدهید، هر دو به سه سال حبس محکوم خواهید شد.
اگر هیچکدام همدیگر را لو ندهید، هر دو یکسال در یک مرکز بازپروری خدمت خواهید کرد.
در این بازی به نفع هر دو زندانی است که هر دو گزینه سوم را انتخاب کنند، ولی چون هر کدام از آنها به دنبال کسب بهترین نتیجه برای خود یعنی آزاد شدن هستند و به طرف مقابل نیز اعتماد ندارند و دوست خود را لو میدهند و در نتیجه هر دوی زندانیها متضرر میشوند.
نتیجهی تصمیم گیری هر زندانی را در جدول زیرکه به ماتریس سود معروف است، نشان میدهیم. برای مثال اگر بازیگر اول به گنهکار بودن دوست خود اعتراف کند ولی بازیگر دوم سکوت اختیار کند، بازیگر اول آزاد میشود ولی دوست او به 5 سال حبس محکوم میگردد و این نتیجه را در خانهی پایین و سمت چپ جدول نشان میدهیم. همچنین نام بازیگران در بالا و سمت چپ جدول نوشته میشود که مشخص شود هر عمل مربوط به کدام بازیگر است.
میخواهیم تصمیم هر بازیگر را بررسی کنیم. باید توجه کنیم که هر بازیگر تصمیمی را اتخاذ مینماید که بیشترین سود را برای وی داشته باشد که در اینجا کمتر بودن میزان حبس است. میدانیم که هر بازیگر از تصمیمات فرد دیگر اطلاعی ندارد. ابتدا بهترین تصمیمی که بازیگر دوم اتخاذ مینماید را بررسی مینماییم. وی ابتدا فرض میکند که دوستش( بازیگر اول) به گناهکار بودن او اعتراف میکند. در این حالت او بین 3سال حبس و 5 سال حبس (ستون سمت چپ)، 3 سال حبس را انتخاب میکند و اعتراف میکند. در مرحلهی دوم او فرض میکند که بازیگر اول سکوت اختیار کند. بنابراین او بین 1سال حبس و آزادی ( ستون سمت راست) آزادی را انتخاب مینماید و اعتراف میکند. پس به طور کلی بازیگر دوم مستقل از تصمیم بازیگر اول ترجیح میدهد که اعتراف کند.
بازیگر اول نیز به همین نحو تصمیم گیری مینماید. ابتدا فرض میکند بازیگر دوم به گناهکار بودن او اعتراف نماید در این صورت بهترین تصمیمی که او میتواند اتخاذ نماید اعتراف کردن است که مجازاتش 3 سال حبس است و اگر فرض کند که دوست وی سکوت اختیار کرده است، او تصمیم به اعتراف کردن میکند که پاداش آن آزادی است.
تا به اینجا بررسی کردیم که هر بازیگر مستقل از انتخاب بازیگر دیگر، تصمیم به اعتراف کردن میکنند و مجازات هر دو( خانه ی بالا و سمت چپ) 3 سال زندان است. ولی این دو بازیگر میتوانستند تصمیم بهتری بگیرند و فقط به 1 سال زندان بروند ولی چون هرکدام درصدد بیشتر کردن سود خود بودند بهترین انتخاب را از دست دادند.
میتوان معمای زندانی را به بسیاری از مسائل اجتماعی دیگر تعمیم داد به شرطی که بتوان افراد جامعه را به دو دسته تقسیم کرد و قوانینی نظیر آنچه گفته شد، تعیین کرد. برای مثال رقابت دو شرکت بر سر تعیین قیمت یک کالای مشابه همانند مثال بحث شده حل میشود. در ادامه مثال ساده دیگری از نظریه بازیها را به همراه ماتریس سود آن بیان میکنیم.
بازی باخ یا استراوینسکی( Battle Of sexes )
مثال معروف دیگری از نظریه بازیها مثال باخ یا استراوینسکی ( دو آهنگساز معروف) است. شرح این مثال به صورت زیر است.
در یک خانواده دو نفره زن و شوهری میخواهند به کنسرت بروند و آهنگساز دلخواه خانم و آقا متفاوت است. آهنگساز مورد علاقهی خانم استراوینسکیاست در حالیکه آقا ترجیح میدهد به کنسرت باخ برود. همچنین باید در نظر گرفت که هر دو فرد ترجیح میدهند با هم به یک کنسرت بروند. میزان خوشحالی یا احساس رضایت هرکس را با عدد در ماتریس سود زیر نشان میدهیم.
با استدلالی همانند مثال قبل این نتیجه بدست میآید که این دو بازیگر تصمیم میگیرند به یک کنسرت بروند و نوع آن مهم نیست. مشاهده میکنید که در این مثال با توجه به متفاوت بودن ماتریس سود نسبت به معمای زندانی، بازیگران به گونهای دیگر تصمیمگیری مینمایند زیرا هدفشان یافتن بهترین تصمیم با درنظرگیری شرایط موجود است. در مثال قبل فقط یک نقطه برای هر دو بازیگر مطلوب بود. به عبارت دیگر، بازیگران فقط در یک نقطه انگیزهای برای تغییر بازینداشتند و اصطلاحا فقط یک تعادل نش موجود بود. در حالیکه در این مثال دو تعادل نش موجود است. در قسمت بعدی دربارهی تعادل نش و تعریف آن بیشتر توضیح میدهیم.
منابع:
- نظریه بازیها و کاربردهای آن: بازیهای ایستا و پویا با اطلاعات کامل، قهرمان عبدلی، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی واحد تهران، ۱۳۸۶
- مقاله درس نظریه الگوریتمی بازیها، کاربردهاينظريهبازيدرمسائلشبکههايبيسيم، مسعود فریور، 1387
- نظریه بازیها “استرتژی رقابتی”، بیژن توسلی حضوری، انتشارات صنعت فولاد، 1371
وحید
تاریخ : 28 - اردیبهشت - 1392ممنون
جالب بود