یکی از شناخته شده ترین روشهای تحلیل سیستمهای پیچیده، رویکرد دینامیک سیستمی می باشد. این رویکرد با بهره گیری از تفکر سیستمی، مسایل سیستمهای پیچیده را با بهره گیری از مدلسازی های ریاضی کشف میکند. به واسطه ی داینامیک بودن تحلیلهای مبتنی بر این رویکرد، از یک سوی محدوده ی مساله ها در سیستم های پیچیده […]
تحریریه: نوشته حاضر مقدمه ای است برای یک پرونده. در این پرونده، پیرامون تفکر سیستمی در ایران و کتاب پویایی شناسی کسب و کار گفتگویی داشته ایم با دکتر کوروش برارپور.همچنین مقاله ای داریم به قلم دکتر جمشید پرویزیان درباری System Dynamics . پرونده پویایی شناسی سیستمها به زودی در اخبار مهندسی صنایع ایران منتشر می شود.
***
رویکردی برای تحلیل سیستمها /اختصاصی / تحریریه اخبار مهندسی صنایع ایران
آرمان صدرالدین / دانش آموخته مهندسی صنایع / دانشگاه صنعتی اصفهان
سیستم های پیچیده از تعداد زیادی از کمیت ها تشکیل شده اند که سطح بالاتری از تعامل غیرخطی را به نمایش می گذارند.
مولفه های اساسی سیستمهای پیچیده عبارت است از:
- سیستم های پیچیده از عناصر منفرد تشکیل شدهاند.
- تعامل عناصر با گذشت زمان باعث تغییر در این سیستم ها می شود. این تعاملات منحصر به فرد، و تکرارشونده هستند و پتانسیل نظام مندی را دارا می باشند. همچنین این سیستم ها عمدتا غیرخطی هستند.
- سیستم های پیچیده بیثباتند.
- سیستم های پیچیده زمانمند و پویا هستند.
- سیستم های پیچیده مرزهای نفوذپذیر و مبهمی دارند.
یکی از شناخته شده ترین روشهای تحلیل سیستم های پیچیده، رویکرد دینامیک سیستمی می باشد. این رویکرد با بهره گیری از تفکر سیستمی، مسایل سیستمهای پیچیده را با بهره گیری از مدلسازیهای ریاضی کشف میکند. به واسطه ی داینامیک بودن تحلیلهای مبتنی بر این رویکرد، از یک سوی محدوده ی مساله ها در سیستم های پیچیده به خوبی مشخص می شود و از سوی دیگر وضعیت موجود و خواسته ی مطلوب بر اساس آنالیزهای محاسباتی ارایه می شود.
روش دینامیک سیستمی که در سال 1961 توسط پروفسور Jay W. Forrester در کتاب « Industrial Dynamics» معرفی و ارایه شد، یکی از روشهای تحلیل سیستم است که با استفاده از آن میتوان به مدلسازی سیستمهای اقتصادی- اجتماعی پیچیده پرداخت. روش دینامیک سیستمی به سرعت در حال رشد می باشد، با توجه به توانایی بالای این روش در نمایش دنیای واقعی علاقه بسیاری از پژوهندگان را به خود جلب کرده است. این روش پیچیدگی سیستم، حلقه های فیدبک و سیستمهای غیرخطی را تحت بررسی قرار می دهد. از ویژگیهای اساسی یک سیستم نظام مندی و زمان مندی آن میباشد. .
روش دینامیک سیستمی متدولوژی مطالعه و مدیریت سیستمهای بازخوردی پیچیدهای چون سیستمهای موجود در حوزه کسب و کار، سیستمهای اقتصادی، مطالعات جمعیتی و سایر سیستمهای اجتماعی می باشد. این متدولوژی برای بررسی و مطالعه تمامی انواع سیستمهای بازخوردی استفاده می شود. اگرچه واژه «سیستم» در مورد بسیاری از وضعیتها به کار رفته است، اما «بازخور» در این زمینه صفتی مشخصه محسوب می شود. .
در دینامیک سیستمی از ترکیب دیاگرامها، گرافها و معادلات تشکیل شده، تحلیلگر مدلهایی ساخته می سازد و چگونگی تغییر متغیرها در طول زمان را بازنمایی می کند.
شناسایی و تعریف مساله، اولین گام در حل مساله با استفاده از متدولوژی دینامیک سیستمی شناخت و تعریف مساله می باشد. در این گام باید ماهیت مساله بطور کامل مشخص گردد و کاملا دریافت که چرا مشکل به وجود آمده است و هدف از طرح صورت مساله برای این مشکل از طرف مخاطب چه بوده است. در این گام باید افق زمانی مناسبی برای سیستم خود تعریف نمود، افقی که قرار است سیستم مورد نظر در آن بازه بررسی شود. شناخت مساله تنها از طریق همزیستی با سیستم و همچنین بررسی سیستم های مشابه و پیگیری تغییرات متغیرهای آن سیستم ها در طول زمان حاصل می شود. .
گام دوم مفهوم سازی مدل نام دارد. در این گام باید مرزهای سیستم مورد بررسی را مشخص کرد تا از سردرگمی رها شویم و حوزه مطالعه خود را مشخص کنیم. بنا به تعربف رایج در علوم مهندسی، یک سیستم یک مرز فرضی را در اطراف عواملی که با یکدیگر در ارتباطند ترسیم می کند. در این گام باید متغیرهای حالت و نرخ را تعیین نمود، متغیرهای حالت آن دسته از متغیرهایی هستند که محتوای آنها به تاریخ آنها بستگی دارد در حالیکه متغیرهای نرخ دارای مقادیر لحظهای می باشند و در صورت توقف زمان متغیرهای حالت دارای مقداری خواهند بود که درست در یک گام زمانی قبل داشته اند، حال آنکه متغیرهای نرخ مقدار صفر را اختیار می کنند. برای تعیین این متغیرها باید عوامل تاثیرگذار بر سیستم را به تفکیک بررسی نمود، همچنین در این گام متغیرهای کمکی سیستم نیز مشخص می گردند، این دسته از متغیرها باعث فهم بهتر مدل می شوند و جزئیات مدل را بیان می نمایند.
در گام سوم به تدوین مدل با استفاده از متغیرهای حالت، نرخ و کمکی بدست آمده از گام دوم می پردازیم. نمودار جریان را رسم نموده و معادلات این متغیرها را بدست آورده و در نرم افزار مربوطه وارد می نماییم.
در گام چهارم که شبیه سازی و اعتبارسنجی نام دارد، مدلی را که در نرم افزار وارد کردهایم را اجرا می کنیم و رفتار تک تک متغیرها را در طول زمان مشاهده می کنیم، حال باید از درستی مدل حاصله مطمئن شویم که روشهای متعددی برای تست مدل وجود دارد.[6] برای مثال، برای برآورد جمعیت از اطلاعات گذشته استفاده نموده و یکی از متغیرها را در زمان حال بدست می آوریم. در صورت برابری آن مقدار با میزان واقعی، آن مدل اعتبار لازم را دارا می باشد.
در گام پنجم که تحلیل حساسیت و ارایه راهکارها و سناریوها می باشد، نیز با توجه به رفتار سیستم و افق زمانی در نظر گرفته شده برای مطالعه شاخص هایی مطرح می شود، حال باید پرسشهای اساسی پژوهش مطرح و نحوه پاسخگویی به پرسشهای مطرح شده با استفاده از مدل ساخته شده روشن شود. برای پاسخگویی به پرسشهای مطرح شده، سیاستهایی طراحی شده و اثر آن بر روی رفتار سیستم مشاهده می شود و با استفاده از رفتارهای مشاهده شده تصمیم نهایی گرفته می شود. در این گام که به طراحی سیاست مربوط می شود، دو روش موجود می باشد:
1- تغییر سیاستها، یعنی ساختار را ثابت نگه داشته و سیاست خود را تغییر می دهیم. (سازشگرا)
2- تغییر ساختارها، کل ساختار را تعویض نمود و ساختاری جدید و سیاستهایی متناسب با آن طراحی نمود که معمولا روش بهتری می باشد.
در گام ششم، پیاده سازی، با توجه به نتایج حاصله از گام پنجم و امکانات و پتانسیلهای موجود راهکار نهایی برگزیده شده و به مرحله اجرا در می آید.
به طور خلاصه 6 گام مطالعه دینامیک سیستمی در شکل 1 نشان داده شده است.
منابع:
پورمعصومی، سعید ؛ شتاب بوشهری، سید نادر؛ اربابشیرانی، بهروز؛ مشایخی، علینقی؛ «یک مدل دینامیک سیستم برای تجزیه تحلیل سیستم اقتصاد-انرژی ایران»؛ مهندسی صنایع و مدیریت شریف، دوره 1-26، شماره 2، صفحه 71 تا 87، 1388.
همتا، نیما؛ جعفرزاده، احسان؛ بهلکه، یونس؛ یلمه، عبدالمجید؛ « بکارگیری متدولوژی پویاییهای سیستم در بررسی عوامل موثر بر قیمت مسکن شهر تهران»؛ هفتمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، 1389.
پرویزیان، جمشید؛ «روش دینامیک سیستمی»؛ بهبود، سال 13، شماره 26، صفحه 21 تا 23، پاییز 1390.
Jay W .Forrester, “System Dynamics. System Thinking, and Soft OR”, System Dynamics Review, Vol. 10, No. 2, Summer 1994.
GP Richardson, System Dynamics, in Encyclopedia of Operations Research and Information Science, Saul Gass and Carl Harris, eds., Kluwer Academic Publishers, 1999/2011. Published by http://www.systemdynamics.org
John D .Sterman, Business Dynamics Systems Thinking and Modeling for a complex world; McGraw-Hill, 2000.
مهران
تاریخ : 26 - مهر - 1391مطالب بسيار ساده و ابتدايي است و حاوي مطلب خاصي نميباشد. مقدمه كتابهاي ديناميك سيستم بسيار غني تر از اين است.
ضمنا در گام دوم عبارت “مفهوم سازی مدل” نامفهوم است. احتمالا ترجمه صحيح نميباشد.
شايد منظور “ساخت مدل مفهومي ” بوده است.
همچنين بحث تعيين اعتبار مدل ها در جمله زير خلاصه نمي شود. تكنيك ها و روشهاي متعددي مطرح است:
“برای مثال، برای برآورد جمعیت از اطلاعات گذشته استفاده نموده و یکی از متغیرها را در زمان حال بدست بدست می آوریم. در صورت برابری آن مقدار با میزان واقعی، آن مدل اعتبار لازم را دارا می باشد. ” اين برابري نشان دهنده اعتبار مدل نيست.
آرمان صدرالدین
تاریخ : 25 - مهر - 1391با سلام
به نظر من روش مطرح شده بسیار کاربردی می باشد، گواه آن مطالعات موردی بسیاری است که در مقالات مختلف میتوان دید و نتایج ارزشمند پیاده سازی تحلیل های بدست آمده. کاربرد وسیع این روش برای همگان آشکار است. جهت اطلاعات بیشتر به وبسایت http://www.systemdynamics.org مراجعه فرمایید و با مقالات کاربردی این روش آشنا شوید.
همچنین،اگر اصراری در ترجمه فارسی عبارت داشته باشید پویایی شناسی سیستم پاسخگوی شما می باشد. همچنین دینامیک سیستمی اصطلاح رایجی در این زمینه میباشد.
باتشکر
تحریریه
تاریخ : 25 - مهر - 1391http://conference.systemdynamics.org/
در این نشانی می توانید اطلاعات منسجمی از سابقه 30 دوره کنفرانس علمی در زمینه SD بیابید.
با جست و جویی ساده می توان درباره ابن حوزه علوم سیستمها که سالهاست دوره های تحصیلات عالی برایش تعریف شده است، سنجیده تر اظهار نظر کرد.
در مورد ترجمه عبارت بخشی از گفت و گویی که با دکتر برارپور داشته ایم، می تواند راهگشا باشد.
موفق باشید
حسین فضایلی
تاریخ : 24 - مهر - 1391همچنین ترجمه این روش به فارسی میشود پویایی های سیستم نه دینامیک سیستمی
حسین فضایلی
تاریخ : 24 - مهر - 1391در تئوری روش جالبی است ولی در عمل حرف خاصی برای گفتن ندارد